DUD - MURVA

ban knjige

ban video

ban foto

ban novine

ban prizn

ban gosti

Ovo je visoko stablo koje nema gotovo nikakve prohtjeve ni zaštitu i nepravedno je zapostavljeno. Stabla mogu biti ogromna, a jedan od većih raste u Novakovcu. Iz mog iskustva najveći su bijeli dudovi, a najmanji crni. Pronašao sam ih u više boja i veličina.

Plodovi zriju od početka lipnja pa do kraja srpnja. U narodu ga sa pravom zovu „ ljetna poslastica „ Mana duda je što ga je teško brati, no ja sjećam da smo ga nekad stepali na ponjavu i od njega se spravljala odlična rakija i pekmez.

Plodove duda vole djeca i stari, a neiscrpan je izvor zdravlja. Pa tako sirup od ploda duda pomaže protiv visoke temperature i neuredne stolice. Stolicu regulira i čaj od kore posebno korijenove kore. Lišće pripremljeno kao čaj snizuje šećer u krvi i liječi glavobolju. Inače plod i kora duda djeluju kao sredstvo za čišćenje organizma. Osobno pripremamo od duda sirup, vino, liker,( pekmez i đem.)

alt

Dud ili Murva u samom je vrhu nutricionističkih zdravih namirnica, sadrži dvostruko više antioksidansa od naranđe, brusnice ili borovnica. paleta boja plodova idu od bijele, roze pa do crne. Ovaj bijeli Dud raste u Novakovcu i ogroman je, star i preko 100 godina. Inače bijeli Dud ima najviše stablo, pa idu smeđi, roza, crni.

alt

Ovo stablo raste uz cestu Kapela - Bukovec i u dosta je jadnom stanju, plodovi su crne boje i zriju postepeno kroz mjesec dana. Stablo crnog duda manje je od ostalih.

alt

U mom rodnom selu Poljancu, odnosno u dvorištu moje radione rastu 3 vrste Duda .Jedno stablo je ovaj roza boje. Po veličini stabla negdje u je u sredini. Plodovi zriju postepeno. Po slatkoći je između crnog i bijelog. Solidna krupnoća ploda.

Dud smeđi - stare sorte voća

Do ovog Duda me odveo gospodin Ivan i gospodin Jerko iz Đelekovca i kažu da je to jedini Dud smeđe boje za koji oni znaju, osobno nigdje nisam naišao na smeđi Dud. Stablo je ogromno, staro, ali dosta dobro očuvano. Sve ostalo  o ovom Dudu objaviti ćemo kada sazriju plodovi, jer sam ga cijepio. Evo ubrali smo i plodove smeđeg duda, plodovi su prilično krupni, slični rozom dudu, ali ipak više smeđe boje.

Posjetitelji

Danas935
Jučer993
Ovaj tjedan3004
Ovaj mjesec21431
Ukupno1831734

Trenutno na stranici

20
posjetitelja

21 Veljača 2024